Det ligger ett leende på trappan i dag.
En ljus varm fläck.
Tag upp Guds morgonhälsning!
Lås in den i ditt hjärta!
Om det regnar mot kvällen
och någon gråter hos dig,
kan du öppna hjärtat,
och låta Guds solfläck
lysa för din bedrövade vän.
Viola Renvall,
Vårfrudag,Holger Schildts förlag,1972
Nyligen läste jag en redovisning av arkeologiska utgrävningar i Ölmstad. Det var en fascinerande läsning och förde mig många tusen år tillbaka i denna bygd. Tänk bara, att vid tiden för Kristi födelse brukades jorden därborta vid Bunnvägen av småländska bönder. De byggde hus, de lagade mat, de vandrade i skogen, de fiskade i Vättern. Allt detta kunde arkeologerna gräva fram ur myllan!
När jag tog bilen dit för att se platsen stod där en rad små välbyggda hus med vackra trädgårdar och för mig var det lätt att liksom lyfta på de där husen och kika ner genom de tvåtusen åren och möta människorna livslevande.
Boken "För folk och fä Om tre järnåldersgårdar i nordöstra Småland" av arkeolog Håkan Hylén är läsvärd! Förlag: Jönköpings Läns Museum 2009
Men på ett annat museum i stan förs man miljoner år tillbaka på vår jord! Det är fotografen Robert Svensson, som med underbara bilder berättar om "Landväxternas evolution". Det är tänkt som en hyllning till Charles Darwin eftersom det är 150 år sedan han publicerade "Om arternas uppkomst, en bok som la grunden för hela den biologiska vetenskapen som den ser ut i dag.
Roland för oss ut till Rocksjöns stränder och Dumme mosse. Han visar oss levermossorna som etblerade sig på land för 470 miljoner år sedan. Han pekar på skuggtjärnmossan som med "sin neongröna prakt" lyser upp Rocksjöns alsocklar.För 420 miljoner år sedan utvecklades revlummer, som också finns i vår skog här i Tokeryd, en växt jag brukar leta efter vid jul för att som vi gjode i mitt barndomshem dekorera dörrarna med.
Han har fotograferat åkerfräken, kambräken, besksöta och alruna, den mystiska växten som sägs ha kraft att skydda mot det onda!
Maskros, näckros, nattviol -dessa skönheter har han avbildat med sin känsliga kamera.Hans blick är skarp och han lyckas fånga inte bara en skogsödla smygande på spången vid Rocksjöns strand utan även en dovhjort, som dök upp i Jönköpings stadspark.
Utställningen finns hela sommaren på Tändsticksmuseét.
Sabina
måndag 13 juli 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar