söndag 21 december 2014

SamtalDet är jultid. Då närmar sig människan de högre sfärerna.Hon tänker djupt och frågar sig vad meningen med livet är. NÅGON väcker frågorna.
Så var det i dag på Färdtjänsten.
Chauffören tittade på mig och sa sedan: Du har ett snällt ansikte.
Jag tänkte för mig själv att det kanske är i dag när jag just har varit i kyrkan. Men inte har jag alltid ett snällt ansikte. Trots det blir jag glad.
Sen kommer nästa replik medan vi kör in på E4-an: Tror du han kommer snart?
Han förklarar ingenting men jag anar att frågan ställdes ur djupet av hans ångestfyllda hjärta dessa dagar före jul, före Jesu ankomst.

Han frågade alltså: Tror du Han kommer snart?
Det var Herrens sista ankomst mannen tänkte på.
Men jag styrde in på en annan tanke: "Jesus kommer snart. Och vi ska vara som tempel, sa prästen i sin predikan, där Han kan få rum."
Mannen teg, förlorad i sina existentiella tankar,medan han körde in i ett garage för att spola bilfönstret.Han hade ingen spolarvätska.
"Får jag skaffa spolarvätska, hade han frågat och jag sa ja, för jag hade inte bråttom.
Men hans tankar malde.

-Jag vill möta Jesus, utropade han plötsligt.
Vad säger man då?
Mindes en artikel jag läst om tiggarna och svarade:
"En man sa häromdagen att han ser Jesus i tiggaren som han möter"
"Så är det, förklarade jag. Jesus finns i varje människa.Och om man ser Honom i den man möter blir hjärtat öppet och varmt."
HM ,mumlade chauffören och rattade vidare mot Ölmstad.

Han upprepade: "Jag vill möta Jesus".
Märklig önskan. Han kom från Iran, det gamla Persien. Han föräldrar bor i Kanada. Hans dotter går i konfirmationsklass i katolska kyrkan - allt detta berättade han för mig medan han höll fast vid den svindlande tanken om ett möte med Jesus.

Ack om jag hade kunnat tala med honom om det innerliga mötet i Eukaristin, eller om mötet i Bibeln, om jag hade kunnat .
Plötsligt sa han: Vill du be för mig att jag får möta Jesus?
Genast kom bönen om färdtjänstchaufförens önskan inför julen  över min läppar och avslutades med ett korstecken.

Han var nöjd. Jag var nöjd och när han stannade bilen utanför Rosenlund,"det underbara stället i skogen",gav jag honom en jultidning jag hade i min väska. Hade tänkt ge den till Gogo, men hon har nog rest till Paris för att möta sina vänner från Burundi.
Nu fick chauffören från Iran denna vackra jultidning som jag beställt från Världenidag.När vi gick genom trädgården visade jag honom vårt Mariaskåp. "Hon beskyddar oss, sa jag till honom. Jag hoppas han tog med sig tanken om ett hus beskyddat av Maria. Hon som födde Jesus "vid midnatt i bitande köld i Betlehem".

Gud  välsigne Färdtjänsten!

Sabina

1 kommentar:

Anonym sa...

Helt Underbart att läsa detta inlägg..MVH Gunilla Törnqvist..JKPG